Přejít na hlavní navigaci
Sociální sítě

Mrkni na moje sociální sítě


Drobečková navigace
  • Hlavní strana
  • Blog
  • Veřejné prohlášení na podporu ruských novinářů a nezávislých médií

Veřejné prohlášení na podporu ruských novinářů a nezávislých médií

Praha 2. 6. 2021

My, níže podepsaní, jsme hluboce znepokojeni stupňujícími se útoky režimu Vladimira Putina vůči nezávislým médiím, novinářům a občanské společnosti. Ruské úřady pronásledují řadu významných nezávislých médií, je schvalována legislativa zásadně omezující svobodu projevu, dochází k bezdůvodné kriminalizaci běžných Rusů publikujících na sociálních sítích. To potvrzuje i nedávné zmrazení ruských bankovních účtů Rádia Svobodná Evropa se sídlem v Praze.

Zvláště znepokojivé jsou aktuální zprávy o umlčování široce sledovaných nezávislých mediálních iniciativ Meduza, VTimes.io nebo PASMI, které jsou očerňovány označováním za tzv. zahraniční agenty. Fyzické pronásledování ruských opozičních novinářů nutí nezávislé redakce působit ze zahraničí.

Různé způsoby stupňování potlačování svobody slova před volbami do Státní dumy potvrzují snahy Putinova režimu umlčet opoziční hlasy a jsou výrazem hrubého porušování univerzálních lidských práv a demokratických principů ze strany veřejné moci.   

Veřejným prohlášením vyzýváme k podpoře nezávislých ruských novinářů a mediálních projektů, jež i v atmosféře stupňujících se útoků ze strany Putinovy administrativy odvážně v Ruské federaci usilují o zachování svobody slova a práva veřejnosti na přístup k informacím. Naše historická zkušenost z doby útlaku totalitním režimem nás zavazuje k solidaritě a podpoře všem nespravedlivě pronásledovaným ruským občanům.

Budeme podporovat navyšování finanční i technické podpory nezávislých médií a novinářů a také usnadňování vízové povinnosti a politického azylu pro pronásledované ruské občany z řad novinářů. 

Univerzální lidská práva, svoboda slova a právo na informace jsou platná bez ohledu na hranice a politické zřízení.

 

Podepsaní:

Marek Hilšer

Jiří Růžička

Jan Horník

Renata Chmelová

David Smoljak

Mikuláš Bek

Tomáš Fiala

Miroslav Balatka

Lukáš Wagenknecht

Roman Kraus

Václav Láska