Přejít na hlavní navigaci
Sociální sítě

Mrkni na moje sociální sítě


Drobečková navigace

Svetr navíc proti Putinovi

Text vznikl na základě debaty o vyhlídkách české energetiky, které se v mé senátorské kanceláři na Žižkově zúčastnila Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, a Martin Sedlák, ředitel Svazu moderní energetiky.

Konec velkých prázdnin
Česká energetika je už docela dlouho na rozcestí. Minulé vlády odložily, co mohly, a ta poslední navíc Českou republiku rekordně zadlužila, což prodraží jakékoli půjčky na investice do energetiky, včetně připravované stavby nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech. A zatímco do ruské invaze na Ukrajinu jsme byli znepokojeni představou, čím budeme svítit za deset let, v této chvíli si nejsme jisti, čím si zatopíme už letos v zimě. Ruská agrese odkryla naplno obrovskou nespolehlivost fosilních paliv, která v České republice kupujeme především právě z ruských zdrojů. I kdybychom chtěli nadále přehlížet jejich negativní dopad na klima, jistě nechceme platit stovky miliard ročně vládě státu, který nejen zákeřně a bezdůvodně pustoší sousední Ukrajinu, ale ohrožuje i celou východní a střední Evropu. 

Energetická chudoba
Akutně musíme řešit energetickou chudobu, kterou jsou ohroženy statisíce domácností, jimž výdaje na energie spolknou podstatnou část příjmů. Je dobře, že vláda zvolila cestu cílené pomoci v rámci dávek na bydlení oproti plošným opatřením. Ta totiž nepomohou, jen prohloubí inflaci. Volání po plošných opatřeních je ryzí populismus. Je například prokázáno, že ze snižování DPH na pohonné hmoty těží nejvíce bohatší řidiči provozující auta s vysokou spotřebou. Měli bychom si konečně říct, že sociální pomoc není žádná hanba a pomoci všem potřebným, aby mohli své příspěvky získat co nejrychleji. 

Jaké zdroje zbývají? 
Uhlí výhledově vyřadíme jako zdroj energie nejen kvůli snižování emisí skleníkových plynů, ale i proto, že uhlí v Evropě i v Česku  dochází a jeho dovoz bude dávat čím dál menší ekonomický smysl. I když teď kvůli válce na Ukrajině prodloužíme ukončení jeho používání za rok 2033, jak bylo původně stanoveno, bude to jen přechodné řešení. Limity těžby uhlí vláda měnit nehodlá, což je dobře. 

Jaderná energetika je za současné situace spolehlivé a zřejmě nevyhnutelné řešení. Tendr na stavbu nového bloku elektrárny v Dukovanech byl se značným zpožděním konečně vyhlášen, naštěstí bez účasti státních společností z Ruska a Číny, které se nám podařilo společnými silami oproti snahám minulé vlády a současného prezidenta vyřadit. Stavba se ovšem významně prodraží, takže více než tento jeden blok si nebudeme moci dovolit. Pokud však budou dodavateli technologií české firmy, vysoké náklady tím alespoň částečně vyvážíme. I v jaderné energetice však postupuje zajímavým způsobem výzkum a vývoj, paní Drábová upozornila zejména na testování technologie jaderné fúze v USA.

Určité řešení ve výhledu několika let možná představuje i zkapalněný plyn. Zásadní je v každém případě spolupráce v Evropské unii – společná energetická politika a společný nákup surovin náhradou za ruské zdroje. Velkou šanci výhledově představuje diskutovaná Zelená dohoda (balíček Fit for 55), i když při výpadku ruského plynu okamžitě nezachrání. 

Obnovitelné zdroje
S rozvojem obnovitelných zdrojů jsme se za posledních deset let moc neposunuli, ale jak řekla v naší debatě Dana Drábová, „když jde do úzkých, tak se zmobilizují síly, o kterých ani nevíme, že je máme.“ Podpora obnovitelných zdrojů tedy musí být prioritou. Jejich výhoda spočívá i v tom, že výroba energie není centralizovaná. Obnovitelné zdroje znamenají v určitém smyslu svobodu a nezávislost. Energii, kterou si vyrobíte na střeše domu, vám nikdo nezdraží ani nezastaví.   Proto vláda nyní musí urychleně nastavit podmínky pro využití fotovoltaiky ve městech na střechách bytových domů a rozvoj komunitních elektráren, které například rakouská vláda zvládla vyřešit za 12 měsíců. Dobré zkušenosti má řada obcí i s větrnými elektrárnami, takže i jejich rozvoj si zaslouží podporu, stejně jako bioplynové stanice. Zkušenosti s využitím obnovitelných zdrojů a investice do nich v sousedním Rakousku a Německu jsou jen dalším argumentem pro zásadní posun vpřed. Doufám, že konkrétní plány se dočteme už brzy v aktualizované vládní energetické koncepci. 

Nejlevnější energie ze všech
Úkolem pro nadcházející léta je energetická účinnost, protože nejlevnější a nejčistší je ta energie, kterou vůbec nespotřebujeme a nemusíme ji proto vyrobit. S úsporami energií šetříme přírodu i vlastní náklady. V řadě věcí se v naší debatě významná znalkyně a propagátorka jaderné energetiky a expert na obnovitelné zdroje shodli, ale nejvíce si notovali v potřebě úspor. I malá drobnost, kterou udělá každý z nás, může totiž snížit částku, kterou všichni nechtěně přispíváme na ruskou agresi na Ukrajině. Například jen snížením vytápění o 2 °C pošleme ročně Rusku za zemní plyn o 3 až 4 miliardy korun méně. Další úsporná opatření zahrnují zateplování domů. Energetika se tak stává věcí nás všech. 

Zájemcům vřele doporučuji tuto výzvu Společnosti pro moderní energetiku: https://www.energetickasvoboda.cz