Přejít na hlavní navigaci
Sociální sítě

Mrkni na moje sociální sítě


Drobečková navigace

Očkování proti covidu nás vrátí k normálnímu životu

V poslední době dostávám hodně otázek týkajících se očkování proti covidu. A musím říct, že jsou z nich cítit nedůvěra a obavy. Ty příčiny jsou různé. Jsou lidé, kteří odmítají očkování jako takové, někdo se zas podivuje nad rychlostí, s jakou byla vakcína připravena a v někom pak vzbuzují nedůvěru lidé, kteří se pohybují kolem vlády a jsou spojováni s očkovacím byznysem. Takovou nedůvěru lze chápat. Nechme ale stranou politiku a podívejme se na věc z čistě medicínského hlediska.

Očkování je v současné době jediný způsob, jak co nejrychleji epidemii zastavit a jak se vrátit do normálního života. Je to cesta, jak zase normálně chodit do práce, jak se děti dostanou do škol, a hlavně způsob, jak před covidem ochránit sebe, a především tisíce starších lidí. 

Z mé profese vím, že očkování může u někoho vyvolat nežádoucí reakci a nechci to nijak zastírat, ale s pevnou jistotou mohu také potvrdit, že rizika vakcinace jsou mnohem a mnohem menší než nebezpečí spojené se samotným onemocněním. Ve srovnání s covidem totiž vakcína člověku nevezme čich, nemůže mu zničit plíce a hlavně ho nezabije. Naopak. Mnoho z nás ochrání před vážnými následky. 

A ptáte se, kde se bere ta jistota? Očkování zachraňuje lidské životy už více než 200 let. Zastavilo vzteklinu, tuberkulózu, neštovice a další smrtelné nemoci. Vakcína proti covidu byla sice připravena rychle, mnohé to znejišťuje, ale podařilo se to díky předešlým výzkumům SARS, celosvětové pozornosti vědců, a především prioritě všech institucí. Vakcína byla také bezpochyby řádně odzkoušena. A konečně slovo našich odborníků je pro mě víc než šířící se dezinformace, které mají za cíl nás společensky a ekonomicky oslabit.

Zvažujme rizika, ale také, prosím, důvěřujme našim lékařům. Vezměme, prosím, očkování za své, abychom se všichni mohli zase vrátit k normálnímu životu.