Proč navrhuji bratry Mašíny na státní vyznamenání? | Marek Hilšer
Přejít na hlavní navigaci
Sociální sítě

Mrkni na moje sociální sítě


Drobečková navigace

Proč navrhuji bratry Mašíny na státní vyznamenání?

Navrhl jsem na státní vyznamenání členy Odbojové skupiny bratří Mašínů a také paní Zdenu Mašínovou, mladší sestru Josefa a Ctirada. 

Byl jsem na to mnohokrát dotazován v prezidentské kampani a mnohokrát jsem řekl, že bych je vyznamenal. Ne proto, že bych cílil na nějakou skupinu potenciálních voličů nebo, že bych tehdy nepřímo útočil na některého z protikandidátů. 

Poznání a poctivé vyrovnání se s vlastní minulostí je způsob, jak zabránit tomu, aby se některé tragické a hanebné události naší historie opakovaly. Díky práci mladších polistopadových historiků a novinářů jsme v poznání významně postoupili, ne už tak v pochopení a ponaučení. Byly uctěny a vyznamenány oběti, ale s lidmi, kteří se režimu postavili, máme pořád nějak problém. Aktivní, nesmiřitelný a jistě i radikální odboj bratří Mašínů a jeho přátel nezapadá do totalitami poznamenaného českého myšlení. Zločinný režim ani odpor proti němu ale nejsou nějaké abstraktní pojmy, ale činy a rozhodnutí konkrétních lidí. 

Politik a každá veřejně známá osoba má povinnost myslet důsledně a hovořit a konat věcně. Proto využívám své pravomoci, abych se pokusil téhle povinnosti sám za sebe dostát.

Velmi na mě zapůsobil Památník tří odbojů v Lošanech, který jsem vloni krátce po jeho otevření navštívil. Ústředním místem celé expozice je dopis, který svým dětem napsal Josef Mašín. Pochopil jsem, jak hluboce byly jeho děti zavázány jeho vlastenectvím a hrdinstvím. A nakonec i statečným postojem jejich matky, která v nejkrutější době komunistické zvůle sbírala podpisy pod petici za osvobození Milady Horákové a dalších lidí odsouzených ve vykonstruovaném procesu s ní. Schopnost a odvaha následovat morální vzory by byla druhým důležitým poselstvím vyznamenání Mašínových.