Přejít na hlavní navigaci
Sociální sítě

Mrkni na moje sociální sítě


Drobečková navigace

Chcete se také stát solárním baronem?

Je zajímavé, jak energetika a především výroba elektřiny souvisí se stavem demokracie.

Závislost českého státu na ruských fosilních palivech patří k největším v Evropě. A zároveň tu stále vládne dojem, že stát má být výhradním dodavatelem energie. Stát anebo nějaké velké molochy se státní účastí či bez. Ten dojem úspěšně živila většina předchozích vlád a lobby oněch molochů v pozadí. Společně nesou přímou odpovědnost za naši závislost a za to, že nám v energetice ujel vlak. Částečně i za současné vysoké ceny, tažené především fosilním plynem z Ruska. A za to, že naše závislost na Rusku přerostla v přímou hrozbu pro naši bezpečnost a ekonomiku. Za to, že zatím velmi malou část své spotřeby dokážeme pokrýt z obnovitelných zdrojů. Proto dnes také na velkou část společnosti doléhá finanční tíže vysokých cen.

Obnovitelné zdroje, a především energie získávaná ze slunce, nejsnáze využitelná v malém měřítku, její zdroje jsou zadarmo. Je jí dost pro všechny, kdo ji chtějí a umějí využít. Je-li náš stát opravdu demokratický, měl by začít pořádně pomáhat jednotlivcům, společenstvím, institucím (jako jsou nemocnice a školy), a nakonec i byznysu stát se nezávislými producenty elektřiny. Šance, kterou dává komunitní energetika pro sdílení a spolupráci v místním a regionálním měřítku, je obrovská.

Energii, kterou si sami vyrobíte, vám nikdo nevezme. Zbaví vás strachu, že jednoho dne nebudete schopni zaplatit účty. A strach, jak víme, škodí demokracii. Pro vlastníky domů a bytů je zapojení do komunitních energetických projektů s využitím obnovitelných zdrojů způsob, jak snížit náklady na energie. Poptávka ze strany jednotlivců a obcí po komunitní energetice proto roste a řada uskupení, které kandidují v nastávajících volbách do samospráv, ji má jako programovou prioritu.

Pro demokratizaci energetiky je třeba:

  • Nová vyhláška Energetického regulačního úřadu, která umožní obyvatelům bytových domů využívat elektřinu z vlastní střešní fotovoltaické elektrárny (FVE).
  • Novela energetického zákona a posléze i nový energetický zákon.
  • Správné nasměrování desítek miliard korun z evropských dotací i do rozvoje komunitní energetiky.